Régi-új elnököt választott az EFDSZ X. Kongresszusa (ForestPress)

2019. május 15. – Dr. Halmágyi János az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete új elnöke

2019. május 15-én, Budapesten, a Thököly úti irodaházban tartotta X. kongresszusát az EFDSZ.

Az ülést Dudás Péter  elnök nyitotta meg, majd Nádasdi Szabolcs, az Északerdő Zrt szakszervezetének titkára vette át az ülés levezető elnöki feladatait.

Első napirendi pontként a leköszönő elnök, Dudás Péter beszámolóját hallgatták meg a küldöttek. Értékelte az EFDSZ pozícióját a szakszervezeti mozgalomban, valamint az ágazatban. Bár mértékadónak tekinthető a szakszervezet mindkét vonatkozásban, a csökkenő tagság elgondolkodtató, annak ellenére, hogy országos jelenségről van szó – fogalmazott.

Az előző választás óta eltelt öt év eredményeit számba véve leszögezte, hogy a kollektív szerződések megköttettek, és sikerként könyvelhető el a tűzifa juttatás megőrzése az ágazatban. Bérfejlesztésre is volt lehetőség, különösképp az erősebb társaságoknál, ahol a minimális emelést meghaladó fejlesztésre kerülhetett sor.

Az elnök az ágazati vezetéssel kialakult javuló kapcsolatról beszélt, utalva az új államtitkárságra. A MÉDOSz partnerszervezettel együtt a közeljövőben sor kerülhet egyeztetésre az ágazati vezetéssel.

A külkapcsolatok fejlődése az elmúlt időszakban kimondottan sikeresnek tekinthető. A továbblépés akadályaként említette az anyagi korlátokat és a szakértők hiányát.

Élénk kapcsolatok alakultak ki a török erdőmérnöki kamarával, amely szorgalmazza a szakmai együttműködést is.

Ebben az évben is sor kerül a nyugdíjasok találkozójára, ellenben egyelőre nincs vállalkozó erdészeti társaság a sportnapok megrendezésére.

Kudarcként jelölte meg az ágazati kollektív szerződés megújításának elhúzódását. E téren változást vár a FAGOSZ új vezetőségétől.

A taglétszám lassú apadása nem általános, némely társaságnál hullámzás, illetve növekedés figyelhető meg. Sajnos az alapszervek száma is csökkent, érdektelenség, a személyi állomány csökkenése illetve önállósodás miatt.

Megemlítette a működési nehézségeket, a testületi ülések megszervezésének gondjait. Ennek megújítása lesz a jövő egyik fontos feladata – hangsúlyozta.

Alapvető gondot jelent a hatályos törvénynek megfelelő átalakulás rendkívül lassú folyamata. Hasonló feladat lesz az új szmsz elkészítése is.

Az elnök szomorú kötelességének tett eleget, amikor megemlékezett a szakszervezet és a szakma jeles képviselőinek elvesztéséről: Barta László, Herczeg Miklós, Berényi Gyula, Király Pál és Fritsch Ottó elhunytáról.

Végezetül Dudás Péter megköszönte azt a támogatást, amit főtitkárként, majd elnökként kapott a kollégáktól, és bejelentette, hogy a továbbiakban nem jelölteti magát.

 

Ezt követően Górász László főtitkár kapott szót, aki a 2018. évi pénzügyi és számviteli beszámolót tartotta meg.

Ehhez kapcsolódóan Kolozsvári Ákos a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöki beszámolóját ismertette. Leszögezte, hogy az átalakulást föl kell gyorsítani. Megállapította, hogy történtek erőfeszítések a tagdíjbefizetések rendszerességének javítására. A tagdíjhányaddal kapcsolatban olyan döntést kell hozni, hogy az ne csökkenjék.

Kolozsvári Ákos bejelentette, hogy 25 évnyi közreműködés után a továbbiakban már nem vállalja a PEB vezetését.

A kongresszus ezek után szavazott és elfogadta az elhangzott beszámolókat.

A 2019. évi költségvetés tervezetét Górász László főtitkár ismertette.

A tervezethez Kolozsvári Ákos fűzött megjegyzéseket: álláspontja szerint a tervezet ugyan tartalmaz kockázatokat, de alapvetően rendben van. Felhívta a figyelmet, hogy menet közben is monitoringozni kell az egyenleget. Hangsúlyozta, hogy csak olyan programot szabad indítani, aminek a fedezete rendelkezésre áll.

A kongresszus a költségvetést elfogadta.

Ezután került sor a szakszervezet tisztségviselőinek megválasztására.

A választás eredményeként az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete új elnöke dr. Halmágyi János lett, aki korábban már betöltötte ezt a tisztséget. A főtitkári posztra Górász Lászlót (Vadex Zrt) újraválasztotta a kongresszus. Az EFDSZ alelnökei Benei Béla (NEFAG Zrt) és Ivádi László (Egererdő Zrt) lettek.

Dr. Halmágyi János megköszönte a választók bizalmát, és reményét fejezte ki, hogy megfelel majd ennek a bizalomnak.   

Z.Z.