Romániában ülésezik az Európai Erdészeti Akadémiai Társaság (EFAS)

Romániában ülésezik az Európai Erdészeti Akadémiai Társaság (EFAS) és az Európai Erdők Tanácsa (CEF) (ForestPress)

2018. augusztus 14. - 2018. augusztus 30-án a romániai Calimanestiben kerül sor az Európai Erdők Tanácsa (CEF) ülésére, valamint a 2017. december 4-én Antalyában az alapított Európai Erdészeti Akadémiai Társaság (EFAS) alakuló ülésére.
Ugyanekkor a Hotel Coziaban nemzetközi szimpóziumot rendeznek „A fenntartható erdőgazdálkodás megvalósítása különböző európai országokban” témakörében, ahol a résztvevőknek lehetőségük lesz rövid előadásra.

A tanácskozással és a szimpóziummal egy időben nemzetközi sportversenyekre is sor kerül.
Hazánkat a tanácskozáson Dudás Péter, az EFDSZ elnöke és Ivádi László alelnök képviseli. A küldöttségek tagja lesz mintegy tíz erdész-szakszervezeti sportoló, valamint Kovácsevics Pál tolmács és Zétényi Zoltán az Er Fa Híradó főszerkesztője is.

Háttér:
2017. december 4-én Antalyában az Európai Erdők Tanácsa létrehozta az Európai Erdészeti Akadémiai Társaságot (EFAS).
Az Európai Erdészeti Akadémiai Társaság (EFAS) tagja az Európai Erdők Tanácsának (CEF), és tartalmazza a következő tagsági kategóriákat:
- elit erdészeti szakemberek, akik figyelemre méltó teljesítményt nyújtanak a fenntartható erdőgazdálkodásban és az alkalmazott erdészeti kutatásban;
- erdészeti karok, erdészeti egyetemek és erdészeti kutatóintézetek képviselői és fontos személyiségei;
- erdészeti intézmények és szervezetek magas beosztású vezetői, akik kiemelkedő eredményeket értek el hazai vagy nemzetközi szinten az erdészek jogainak és kötelességeinek fenntartása és előmozdítása kapcsán, melyet az Erdészek Tanácsának 2011-es előkészítő Nyilatkozata tartalmaz.
Az Európai Erdészeti Akadémiai Társaság szerepe:
- a CEF célkitűzéseinek és tevékenységeinek támogatása és fejlesztése az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Unió intézményeinek szintjén;
- az erdészeti ágazatban működő szervezetek, belföldi vagy nemzetközi intézmények által kezdeményezett projektek támogatása és részvétel;
- továbbképzési, tájékoztatási vagy fejlesztési kurzusok szervezése az erdészek, az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók és más (haszonélvező) szervezetek számára;
- szimpóziumok, tapasztalatcserék vagy egyéb szakmai és tudományos események szervezése az erdészeti kérdésekben.
2017. december 4-étől Antalyaban az Európai Erdészeti Akadémiai Társaság (EFAS) Szervezeti és Működési Szabályzata és a CEF igazgatótanácsának állásfoglalása szerint, az EFAS rendelkezik igazgatótanáccsal, amely magában foglalja az EFAS tiszteletbeli elnökeit, az EFAS elnökét és az EFAS igazgatótanácsának tagjait. Az EFAS-nak is vannak tagjai, akiket a CEF szervezet tagjai javasolnak.
2017. december 4-én Antalyában a CEF igazgatótanácsa megválasztotta az EFAS elnökét és az EFAS igazgatótanácsának egy részét.

A CEF igazgatótanácsa várja a tagországok javaslatait az EFAS tisztségviselőkkel kapcsolatosan. Ezeket a javaslatokat 2018. augusztus 30-án mutatják be Calimanestiben, az EFAS igazgatótanácsának és a CEF igazgatótanácsa ülésén.

Az EFAS igazgatótanácsának napirend tervezete a következő:
1. A CEF szervezet által javasolt tagok bemutatása az EFAS igazgatósági tag pozícióira.
2. A CEF szervezet által javasolt tagok bemutatása az EFAS tag pozíciókra.
3. EFAS igazgatósági tag és EFAS tag választás és kinevezés.
4. A kinevezett tagok részére érvényes EFAS tanúsítványok átadása.
6. Javaslatok az EFAS határozatokra.

Mint az előzőekből ismert, 2018. augusztus 30-án Calimanestiben sor kerül a CEF Igazgatótanácsának ülésére. A CEF Igazgatótanácsi ülésének napirendi pontjai:
1. Tájékoztató a CEF tevékenységről
2. A CEF alapokmányának alkalmazása a CEF tevékenység folytonosságának biztosítására.
3. Javaslatok a CEF 2018-2019-es tevékenységeire.
4. Javaslatok a CEF határozatokra.
5. Javaslat sajtóközleményre.

A fenti tájékoztatót Marian Stoicescu, a CEF alelnöke, EFAS elnök jegyzi.