Ugron Ákos fogadta a szakmai orgánumok vezetőit (ForestPress)

2015. január 16. – Az erdészeti szakmai médiumok vezető szerkesztőivel folytatott kötetlen beszélgetést 2015. január 16-án Ugron Ákos Gábor, az FM Állami Földekért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője.

A megbeszélésen részt vett Békési János, a Hazai Vadász TV Magazin főszerkesztője, dr. Király Pál, az Erdészeti és Faipari Híradó szerkesztője, Mőcsényi Miklós, a Fatáj főszerkesztője, Nagy László, az Erdészei Lapok főszerkesztője, Zétényi Zoltán, a ForestPress főszerkesztője, valamint Vass Krisztián, az FM Sajtóiroda munkatársa.
Az államtitkár-helyettes tájékoztatást adott a közelmúlt szakmai eseményeiről, a helyettes államtitkárság személyi állományának kiépülésétől, a korábbiakban megfogalmazott erdészeti szakmai tervekről, és vázolta az erdészeti kommunikációt segítő szakmai konzultációval kapcsolatos elképzeléseit. Elmondta, hogy munkacsoportokban folyik az erdőtörvénnyel kapcsolatos előkészítő munka, amelynek során a minisztérium támaszkodik a stratégiai partnereire, s a magánerdő-gazdálkodás még nagyobb hangsúlyt fog kapni.
A megbeszélésen többek között szóba került a rönkértékesítéssel kapcsolatos, a közelmúltban életbe léptetett új szabályozás, az erdősültség növelésének lehetséges mértéke, az éghajlatváltozás erdőgazdálkodásra gyakorolt hatása, a Nemzeti Erdőprogram, valamint az Európai Erdőegyezmény jelenlegi helyzete.

Szót ejtettek a 2015-ben, Durbanben rendezendő Erdészeti Világkonferenciáról, az európai erdők védelméről tartandó őszi miniszteri konferenciáról, valamint az EUTR rendelet megalkotásáról és parlamenti beterjesztéséről.
Javaslatok hangzottak el az erdőtörvény-előkészítésével kapcsolatos folyamatos sajtótudósításról, az erdo.hu oldal aktiválásáról, a jelentős megbeszélések sajtónyilvánosságáról.
Ugron Ákos Gábor azt ígérte a résztvevőknek, hogy hasonló konzultációra havonta sor fog kerülni, a legközelebb a FEHOVA keretei között. (z)