Mecsekerdő-Stihl Regionális Fakitermelő Bajnokság és Favágó Majális Orfűn (ForestPress)

2016. május 10. - Május 7-én, szombaton nagy szakmai és civil érdeklődés mellett zajlott a 15. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság regionális döntője Orfűn. 

A tó partján berendezett helyszín adottságai mind a versenyzők, mind az érdeklődők számára ideálisnak bizonyultak, és az eredményhirdetésre érkező hirtelen záport leszámítva az időjárás is kedvezett az egész napos rendezvénynek.

A Dél-dunántúli állami erdőgazdaságok, erdészeti szakiskolák és tűzoltók 4 fős csapatai két fordulóban mérték össze tudásukat a pályákon: a motorfűrész szerelés mellett a kombinált versenyszámban a precíz és gyors korongvágás, gallyazás, a törzs feldarabolása, széthasítása és sarangba rendezése volt a csapatok feladata.

 

A Mecsekerdő Zrt. első alkalommal szervezett ilyen megmérettetést a régióban. A házigazda csapata, a Mecsekerdő Zrt – Ritrovi Kft. (Rittlinger Róbert, Papp Csaba, Solymos Tibor, Geszthelyi Károly) az összesített versenyben az előkelő második helyezést érte el.  Első helyen SEFAG Zrt. csapata végzett, és amellett hogy a dobogós csapattagok értékes STIHL jutalomban is részesültek, szeptemberben az első hat csapat képviselheti majd a régiót az országos döntőben.

Társaságunk különdíjjal jutalmazta a kombinált versenyszámban legjobb eredményt elérő négyest: külön öröm, hogy  ezt a díjat a házigazda Mecsekerdő csapata vehette át. Emellett Tresztenyák Árpád a Zalaerdő Zrt. csapatából elnyerte a leggyorsabb szerelő kategória különdíját.

 

Aki kedvet kapott az erőpróbákhoz, fejsze- és rönkhajító pályákon is kipróbálhatta magát, ahol a legjobbakat szintén ajándékcsomaggal díjazták, mint ahogy az erdőgazdálkodás témájú kvíz nyertesét is. Az izgalmas és látványos versenyprogramot számos kísérőprogram tette változatossá.

A délutáni STIHL-Timbersports bemutató a sportfavágók profi fogásaiba engedett betekintést, de egész nap ki lehetett próbálni Mecsextrém Park által biztosított játékokat, a pálya mellett mintegy százdarabos antik fejszekiállítást is megcsodálhattunk, és a házigazda saját Naturalé termékcsaládjának 100 százalékos gyümölcslevei mellett az új aszalt gyümölcs termékeit is kóstoltatta.

 

A rendezvényen a Stihl és a Welte eszközeivel és gépeivel, továbbá nagy autómárkák terepjáróival is lehetett ismerkedni, a faművesek egyedi portékáikkal, a kádárok hordókészítéssel színesítették a kínálatot.

Bár az ünnepélyes díjátadót az utolsó pillanatban mosta el az eső, így is egy remek hangulatú, izgalmas és nagyon látványos program zajlott Orfűn.