Megjelent az Erdészeti és Faipari Híradó 2016/1. száma (ForestPress)

2016. április 3. – „Utcára került” a szakszervezeti lap ez évi első száma
Szakmai érdekvédelmi szervezetünk az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete (EFDSZ) periodikája 26. évfolyamát kezdte meg 2016-ban. Ez önmagában nem kis teljesítmény a mai zaklatott sajtóviszonyok közepette.
A mögöttünk hagyott évtizedekben dr. Király Pál, szakmánk egyetlen, újságírói végzettséggel is rendelkező tagja irányította a lapot. Az elmúlt év végén – tekintettel magas korára – átadta a stafétabotot e sorok írójának. Ezzel „lényeges fiatalítást” sikerült elérnünk a szerkesztőségben, hisz’ egy hetvenes évei elején járó szerkesztővel és egy hatvan éves munkatárssal – Nagy Lászlóval – erősített a csapat – ahogy a szakszervezet vezérkara előtti bemutatkozásomkor mondottam.

A fiatalítással némi arculat- és szerkezetváltozás is együtt járt. Megnöveltük a címlap hasznos- és képfelületét, változtattunk a fejlécen (kopf). Hasonlóan az Erdészeti Lapok kétezres évek eleji átalakításához, bevezettük a 3. oldalon a szerkesztői cikket (editorial), ami amolyan kvázi vezércikk. Ezt, hasonlóan az EL-hoz, nem sajátítja ki a szerkesztő bizottság, hanem vendégszerzőknek is örömmel adunk lehetőséget.
Erre az oldalra került a tartalomjegyzék, valamint a lap „személyi igazolványa”, az impresszum.
Bevezetünk néhány új rovatot, és igyekszünk megtartani a korábbi, jól bevált tartalmakat is. Hangsúlyos marad a mozgalmi élet, és igyekszünk bővíteni a kapacsolódó információkat. Sorozatot indítunk a cégek alapszervezeteinek és tisztségviselőinek bemutatására. Beszámolunk a jelentősebb szakmai eseményekről, és megtartjuk a hagyományokat bemutató rovatot is. Hírrovatunkban pedig igyekszünk – a periodika lehetőségeihez mérten – aktuálisak lenni. Időről időre a szakmához kapcsolódó művészeti témákat is megjelenítünk.
A belíveken nagyobb fotókat közlünk, ezzel is a „fogyaszthatóságra” törekedve. A színes borító belső oldalait (B2, B3) többnyire a cikkek illusztrációival töltjük ki, a hátsó borítót (B4) pedig hirdetésre tartjuk fönn.
A mostani számunkban a szerkesztői cikkben évfordulóinkról emlékezünk meg, amelyekből bőven jut 2016-ra.
Bemutatjuk az Északerdő Zrt. mozgalmi életét a korábbi és a jelenlegi szakszervezeti titkár, valamint a vezérigazgató szemüvegén keresztül.
Beszámolót olvashatnak egy hasznos munkavédelmi továbbképzésről, s azok is részletes áttekintést kaphatnak az AGROmashEXPO-ról, akik nem jutottak el a kiállításra.
Kovács Mátyás erdőmérnök kollégánkról nem mindenki tudja, hogy avatottan kezeli a festőkészségeket: bemutatjuk a művészt.
Az élő hagyományokról egy erdélyi zászlóavatás kapcsán szólunk.
Kitekintünk a világűr kapuján egy izgalmas kiállítási tudósítással, és betekintünk a rokonszakma, a vadászat reprezentatív bemutatkozó seregszemléjébe.
Bemutatunk egy múltidéző könyvet, amely szakmánk egyik markáns irányítójáról rajzol érzékletes képet.
A következő számunk terveink szerint június közepén jelenik meg, várhatóan a szakszervezet kongresszusáról is tudósítunk.
Addig is egy újabb ErFa Hírlevéllel igyekszünk követni az eseményeket, és tájékoztatni az olvasóinkat.
Jó és hasznos időtöltést kívánunk! (zétényi z.)