Fazekas: A szabadság, a bátorság, az élni akarás ünnepe (ForestPress)

2015. október 22. – 1956. október 23-ára emlékezett Fazekas Sándor miniszter a Földművelésügyi Minisztérium kitüntetési ünnepségén az FVM színháztermében 2015. október 22-ikén.

 

A magyar emberek számára október 23-ika az egyik legnagyobb ünnep – szögezte le a szónok. – A szabadság, a bátorság, az élni akarás ünnepe. Azokra emlékezünk, akik mertek bátrak lenni, akik megmutatták, hogy nincs kis nemzet, csak kis hit. Ők alig két hét alatt kiforgatták a világot a sarkaiból és új irányt adtak a történelemnek. Az egész ország ébredt öntudatra, és talált reményt.

A miniszter emlékeztetett, hogy 1945 után miként törte meg a kommunista hatalom a nemzet gerincét, miként tette tönkre a legjobb parasztcsaládokat kuláklistákkal, padláslesöpréssel, az erőszakos téeszesítéssel.

Saját szűkebb pátriájában történteket is felidézve beszélt a téeszbe szervezés gyakorlatáról, az állandó zaklatásokról, amikor az agitátorok azt igyekeztek nekik bizonyítani, hogy mennyivel jobb lesz, ha bérmunkások lesznek a saját földjükön. Érzékeltette a beszolgáltatás szipolyozó módszereit, a kuláklistára kerültek megaláztatásait. Elmondta, hogy miként semmisítették meg az egykori virágzó szőlő- és gyümölcskultúrát, miként szántották össze az egyéni gazdák parcelláit. Ezzel vette kezdetét a kollektív világ, a kolhozrendszer. Ennek a rendszernek a tarthatatlansága először 1956-ban igazolódott be, majd 1990-ben.

Beszélt a kunok helytállásáról a földjük védelmében előbb fegyverrel, majd pénzzel. Ennek a vidéknek a népe állt először az 56-os forradalom mellé, és visszavették a saját földjüket.    
1956-ban a szovjetrendszer megrendült, s nem tudott többé vonzó lenni. ’56 legfontosabb üzenetei a szabadságvágy, függetlenség, hazaszeretet. Elődeink példát nyújtottak abban, hogy nincs olyan reménytelen helyzet, amiből ne lehetne talpra állni, mintát adtak becsületből, hazaszeretetből, helytállásból, és generációk számára nyújtva erőt.

Végezetül gratulált a kitüntetetteknek, akiknek tapasztalataira építhetnek a következő nemzedékek.

Ezt követően kitüntetéseket adtak át.

Életfa Emlékplakett Arany fokozata Kitüntetés kapott

Dr. Erdős László, a volt Állami Gazdaságok Központja nyugalmazott ágazatvezetője az erdő és vadgazdálkodás területén végzett sok évtizedes kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.

Életfa Emlékplakett Ezüst fokozata Kitüntetés kapott

Dr. Illyés Benjamin, az Erdészeti Tudományos Intézet nyugalmazott állomásigazgatója, a piacgazdasági erdőgazdálkodás kialakítása, az erdészeti gazdasági kutatások terén elért eredményei, nemzetközi szervezetekben kifejtett tevékenysége, szakírói munkássága elismeréseként.

Dr. Kassai Imre, a volt Országos Környezet és Természetvédelmi Hivatal nyugalmazott főosztályvezetője, a Mecseki Erdő- és Fafeldolgozó Üzem nyugalmazott osztályvezetője, az erdőgazdálkodás és a faipar üzemszervezési és kereskedelem területein elért kimagasló eredményeiért.

Zádor Oszkár, a Pilisi Parkerdő Zrt nyugalmazott erdészetvezetője, az erdőgazdálkodás, különösen a Bajnai Erdészet területén végzett kiemelkedő szakmai munkája, szakmai szervezetekben kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Életfa Emlékplakett Bronz fokozata Kitüntetés kapott

Ecsedy Tamás, a volt Balaton-felvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság nyugalmazott osztályvezetője, a Magas-Bakony erdeinek infrastrukturális fejlesztése során, továbbá külkereskedelmi területen végzett közel négy évtizedes munkája elismeréseként.

Pétervári Gábor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdás Zrt. nyugalmazott vadgazdálkodási osztályvezetője, a világhírű gemenci vadállomány szolgálatában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Dr. Szikra Dezső, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság nyugalmazott igazgatóhelyettese, az OEE volt főtitkára, a hazai erdők és természetvédelmi területek szolgálatában végzett több évtizedes munkája, közösségi tevékenysége elismeréseként.

Szombathelyi Mihályné, a volt Balaton-felvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság nyugalmazott kerületvezető erdésze, a devecseri Széki erdőben végzett négy évtizedes kiemelkedő munkája elismeréseként.

Török József, az Északerdő Zrt. nyugalmazott erdőművelési műszaki vezetője, az erdőművelés gyakorlati megvalósítása terén végzett közel öt évtizedes munkája, az erdőt népszerűsítő tevékenysége elismeréseként.

Varga Rudolf, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze, a Wittneri parkerdő és a Bajai Vadaspark létrehozása érdekében végzett munkája, erdő- és vadgazdálkodási tevékenysége elismeréseként.

A „Kétmilliomodik hektár magyar erdő emlékérem" kitüntetettje 2015-ben

Dr. Király Pál erdőmérnök, szakújságíró, szerkesztő, aki az emlékérmet mintegy negyvenöt éves újságírói, lapszerkesztői, tudományos,  szakirodalmi munkássága, életútja elismeréseként, közel kétezer szakcikk, önálló könyv, könyvrészlet megírásáért kapja; a magyar erdészeti szaksajtó történetében a legtöbbet publikáló szakíró - gratulálunk.

Miniszteri Elismerő oklevelet kapott

Dudás Béla, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete erdészetvezetője, Erdészeti Erdei Iskolák létrehozása, működtetése és népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Horváth Ernő, a NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészete Erdei Művelődés Háza és Erdészeti Erdei Iskola vezetője, a természet szeretetére irányuló, környezettudatos, az erdei környezet megismertetését szolgáló pedagógiai munkája elismeréseként.

Lapos Tamás, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadászati Főosztálya közigazgatási főtanácsadója, az erdészeti ágazat területén végzett kiemelkedő munkája, a Vidékfejlesztési Program megvalósítása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként. Később veszi át.

Mikle Tibor, az Ipoly Erdő Zrt. műszaki főmunkatársa, a Börzsöny és a Cserhát területén végzett, a magyar erdőket és az erdőgazdálkodást szolgáló három és fél évtizedes munkája elismeréseként.

Szalai Károly, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadászati Főosztály szakmai tanácsadója, az erdő és vadgazdálkodásról szóló ágazati jogszabályok kidolgozása területén végzett kiemelkedő munkájáért.

Szarvas István, az Ipoly Erdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze, a 
Salgótarjáni Erdészet területén végzett, az erdőfelújítást és az állománynevelést, vadgazdálkodást szolgáló több mint négy évtizedes munkája elismeréseként.

Tóth Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. kerületvezető erdész-vadásza, az erdő- és vadgazdálkodási területen végzett kiemelkedő munkája, ökoturisztikai, környezeti nevelési munkája elismeréseként.

Miniszteri Dicséret elismerést kapott

Bajdik Péter, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztálya főosztályvezető-helyettese, a vadgazdálkodási ágazat érdekében kifejtett kiemelkedő teljesítménye, az új vadgazdálkodási törvény előkészítése során végzett munkája elismeréseként.