Ugyanannyi hatáskörrel, de több eszközzel az erdőirtás ellen (szatmar.ro)

2015. október 23. - A kormány szeptember 9-i határozata értelmében szeptember 22-től erdőőrséggé alakultak át Romániában az addigi erdészeti felügyelőségek.

A változástól Bukarest azt várja, hogy az új struktúra hatékonyabban vegye fel a harcot az illegális erdőirtással, amely Anne Juganaru, a környezetvédelmi államtitkár keddi kijelentése szerint mintegy 250 millió eurónyi kárt okoz évente az országnak.
Az országban összesen kilenc regionális őrséget hoztak létre. Arad és Szilágy megyével egyetemben Szatmár megye a nagyváradi őrséghez tartozik. Annak vezetője, Antal Maria szerdán elmondta, ugyan hatáskörük nem változik, de végre megkapják a szükséges eszközöket és személyzetet ahhoz, hogy hatékonyan tudják felügyelni a fakivágásokat. A szaktárca ígéretei szerint december közepére kapják majd meg a szükséges eszközöket, tette hozzá, a munkatársak pedig alkalmazás előtt feddhetetlenségi vizsgálaton esnek át. Antal beszámolója szerint az őrség szeptember 30-ig 774,78 köbméternyi, 185.000 lej értékű illegális fakivágást állapított meg. Tizenkilenc fafeldolgozó üzemet és raktárat ellenőrzött, 19 bírságot szabott ki összesen 42.000 lej értékben.
Antal a lakosság segítségét is kérte, felhívva a figyelmet arra, hogy a 112-es egységes segélyhívó telefonszámot tárcsázva bárki kérheti egy-egy fát szállító jármű ellenőrzését annak rendszáma megadásával.


Kocsis Zoltán