FOREST EUROPE - Madrid 2015 (ForestPress/MTI)

2015. október 21. - Fazekas Sándor: az éghajlatváltozás veszélyt jelent az erdőkre.

Madrid ad otthont két miniszteri konferenciának 2015 októberében: a 7. Miniszteri Konferenciának az Erdők Védelméről Európában, valamint a rendkívüli miniszteri konferenciának, amely megkapja a kormányközi tárgyaló bizottság munkájának az eredményeit, a jogilag kötelező érvényű megállapodást az európai erdőkről. Ez a két konferencia kerül megrendezésre egymás után.

A 7. FOREST EUROPE miniszteri konferencia, amelyre október 20-21-én került sor, követi az Oslóban 2011-ben tartott előző miniszteri konferenciát, és része a Forest Europe folyamat rendszeres mechanizmusának, amelyben a miniszteri konferenciákat rendszeresen megszervezték.

Ezzel ellentétben, a Forest Europe rendkívüli miniszteri értekezlete, amelyre október 21-én délután került sor, egyedülálló találkozó. Ez a gondolat 2011-ben az oslói miniszteri értekezlet tárgyalásain fogant, azzal a kimondott céllal, hogy egy jogilag kötelező érvényű megállapodást hozzanak tető alá az európai erdőkről, figyelembe véve a tárgyalások eredményeit.
A rendkívüli értekezlet mellett a fő, a rendszeres, „rendes" konferencia a Forest Europe folyamata. Az idővel való gazdálkodás és az erőforrás hatékonyság okán, ezt a rendkívüli konferenciát azonnal a 7. FOREST EUROPE miniszteri konferencia után tartják.

- Az éghajlatváltozás, a felmelegedés, a légszennyezés veszélyt jelent az erdőkre - erre hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az európai erdők konferenciáján elmondott beszédében, Madridban, ahol 38 ország résztvevői, köztük 11 szakminiszter a fenntartható erdőgazdálkodás és a klímaváltozás összefüggéseit vitatta meg.
Fazekas Sándor az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta: felszólalásában rámutatott, a magyar erdők 3 millió tonna széndioxidot kötnek meg évente, fontos szerepük van abban, hogy élhető legyen a környezet.
A miniszter javasolta a konferencián, hogy az éghajlatváltozás hatásainak mérésére erősítsék meg az erdészeti mérési és megfigyelési rendszert, hogy az erdőgazdálkodásban is alkalmazkodni lehessen a változások hatásaihoz.
A miniszter szerint fontos az erdőtelepítések alapos előkészítése, azaz meg kell találni azokat a fafajokat, amelyek képesek a klímaváltozás hatásai ellenére az erdők fennmaradását biztosítani.
Fazekas Sándor szerint a tanácskozás jó alkalom volt arra, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson, így találkozott német és spanyol kollegájával is.
A német miniszterrel a fenntartható erdőgazdálkodás témája mellett a tejtermelők segítéséről váltottak szót.

A konferenciára természetesen elkészült az Európai Erdők Helyzete – 2015 című 314 oldalas dokumentum, és a 21 oldalas összefoglaló, amit 21-én a megjelent miniszterek – közöttük Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter - kézjegyükkel láttak el. A borító modern megjelenésével is igyekeznek az érdeklődést fölkelteni a több mint háromszáz oldalas dokumentum tanulmányozásához.
A fejezetek az alábbi témákkal foglalkoznak:
A fenntartható erdőgazdálkodás általános politikái, intézmények és eszközök;
Az európai erdők: állapotuk, trendek és megoldások;
Az erdészeti kutatások fenntartása, megfelelő bővítése és azok hozzájárulása a globális karbon ciklushoz;
Erdei ökoszisztéma egészségének és vitalitásának fenntartása;
Az erdők produktív funkcióinak fenntartása és ösztönzése;
Az erdei ökoszisztémákban a biológiai sokféleség fenntartása, megőrzése és megfelelő bővítése;
Az erdőgazdálkodás védelmi funkcióinak (nevezetesen a talaj és a víz) fenntartása és megfelelő bővítése;
Egyéb társadalmi-gazdasági funkciók és feltételek fenntartása.

A négyévenként megrendezett FOREST EUROPE miniszteri konferenciák sorozata 1990-ben kezdődött Strasbourgban, 1993-ban Helsinkiben folytatódott, 1998-ban Lisszabonban, 2003-ban Bécsben, 2007-ben Varsóban, végül 2011 Oslóban tanácskoztak az erdőkért felelős miniszterek.